Η μέθοδος pilates, της οποίας εμπνευστής και δημιουργός ήταν ο Joseph Hubertus Pilates, είναι ένα ολιστικό σύστημα εκγύμνασης και εξισορρόπησης νου-σώματος. Στηρίζει το σώμα με τέτοιο τρόπο ώστε να ενδυναμώνει τον εσωτερικό δομικό ιστό, δηλαδή τους μύες (μυοπεριτονίες) που βρίσκονται κοντά στα οστά και αποτελούν τον κυρίως ιστό στήριξης του σώματος. Ως παράμετρο γι αυτό λαμβάνει την κατάλληλη σχέση των οστών και των αρθρώσεων μεταξύ τους. Αυτό που συχνά ονομάζεται ευθυγράμμιση. Αυτό επιτρέπει και στα υπόλοιπα συστήματα του οργανισμού μας και τα εσωτερικά όργανα να λειτουργούν αποδοτικότερα.

Αναπτύσσει την ιδιοδεκτικότητα, δίνει ισορροπία, χαλαρώνει από τις περιττές εντάσεις και το στρες της καθημερινότητας, βελτιώνοντας την αναπνοή και τον συντονισμό των κινήσεων. Προσφέρει ένα υγιές δυνατό και ευλύγιστο σώμα και μπορεί να λειτουργήσει με επιτυχία ως συμπληρωματική άσκηση των αθλητών η των χορευτών με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Επίσης συνιστάται σε ανθρώπους με μυοσκελετικά θέματα όπως κύφωση, σκολίωση, λόρδωση, πόνοι της μέσης, των ισχίων….κ.α.

Βοηθά με επιτυχία στην επαναφορά του σώματος μετά από τραυματισμούς, μυοσκελετικές κακώσεις ή κακώσεις των αρθρώσεων.

Προσφέρει ένα ασφαλές πλαίσιο γύμνασης για γυναίκες που βρίσκονται στην εγκυμοσύνη η μετά (πάντα με τη συμβουλή του γιατρού).

Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες κυρίως από την εφηβεία και μετά η σε μικρότερα παιδιά που ασχολούνται με τον χορό η τον αθλητισμό.

Ο ιδιαίτερος τρόπος του το κάνει προσαρμόσιμο στις ατομικές ανάγκες του καθενός. Η επιτυχία της μεθόδου δεν βασίζεται στο ασκησιολόγιο η στον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί, αλλά στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το σώμα και το νου ως μία οντότητα, αντιμετωπίζοντας τον άνθρωπο ως ολότητα.

Η μέθοδος pilates απαιτεί συνέπεια και υπομονή, ιδιαίτερα στην αρχή, ώστε να μπορέσει κανείς να κατανοήσει τις βασικές αρχές του συστήματος επιτρέποντάς του στη συνέχεια να πατήσει σε γερές βάσεις, που θα τον οδηγήσουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση με ασφάλεια.

*Σημαντικό:

Η μέθοδος pilates σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την ιατρική διάγνωση και θεραπεία.

Τι είναι το Mat work;

Mat pilates ή mat work ονομάζουμε μια σειρά ασκήσεων που ανέπτυξε ο Joseph Hubertus Pilates, πριν εξελιχθεί περαιτέρω με την χρήση μηχανημάτων. Χρονολογείται πίσω στην εποχή του 1ου παγκοσμίου πολέμου, έχοντας όμως εξελιχθεί σημαντικά στις μέρες μας.

Οι ασκήσεις γίνονται στο πάτωμα με στρώμα και αποτελούν την βάση του συστήματος.

Σημαντικό μέρος της διαδικασίας είναι ο συνειδητός έλεγχος του σώματος που αποτελεί και την ραχοκοκαλιά της μεθόδου pilates. Αυτό σημαίνει ότι ο ασκούμενος κατευθύνει την ενέργειά του συνειδητά, απαλλάσσοντας τον εαυτό του από παρασιτικές κινήσεις που μπλοκάρουν τη ροή της κίνησης και την απόδοσή της.

Δείτε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα μας

επικοινωνία – try a class